donderdag 31 mei 2012

Voedingsdeskundige

Vandaag helemaal blij geworden van drie stukken in de krant over voeding!
Het begon vanmorgen bij het pakken van de krant: op de voorpagina van het AD staat met dikke letters: “Energiedrank supermarkt uit!”
Met verbijstering kijk ik in de supermarkt altijd naar de hoeveelheid  energiedrankjes die worden ingeslagen door kinderen van een jaar of 10!!! Ook de GGD wil daar nu paal en perk aan gaan stellen door het uit de supermarkt te halen en het alleen nog te koop aan te bieden bij winkels die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen.  Een heel goed plan lijkt me. Wat mij betreft mag die hele suikerindustrie wel een toontje lager gaan zingen. Enorm storend om in reclames de indruk te wekken dat je van een drankje van suiker en cafeïne vleugels zou krijgen, terwijl ik uit ervaring weet van zowel mezelf als één van de kinderen wat suiker teweeg kan brengen in een lichaam.
Tweede blije bericht was in dezelfde krant een paar pagina’s verder. Iets minder dikke letters maar toch: “overgewicht ligt vaak aan darmfuncties”. De ene darmflora is de andere niet (dat zie ik alleen al in ons gezin J ) en dat zou dus best eens een reden kunnen zijn dat de ene mens wat makkelijker aankomt dan de ander. Elk pondje gaat natuurlijk wel door het mondje, maar de een zijn pondje wordt in no time opgenomen, doorgestuwd en afgebroken terwijl de ander zijn pondje zuinig een paar dagen bewaard wordt totdat er niets meer door te stuwen is. Arts-onderzoeker Froukje Verdam van het Maastrichts UMC heeft promotie onderzoek gedaan naar de samenhang tussen slecht functionerende darmen en overgewicht en zij vind het resultaat zeker de moeite waard om verder te onderzoeken. Ik hou me aanbevolen als proefkonijn!
Maar het allermooiste kwam nog toen ik een kleine advertentie zag in het Westlandse krantje:  www.bioaanhuis.nl.
Hoera!!!! Biologisch groetenabonnement aan huis, aan te vullen met biologisch fruit, eieren, allerlei goeie dingen uit hun webwinkel (wat te denken van brandneteltoppen!) én SPELTbrood. En niet één…nee gewoon een hele pagina met verschillende soorten speltbrood. Naast suiker is ook tarwe bij mij van het menu geschrapt en naast suiker is ook dat een voedingsmiddel dat OVERAL in zit. Lees voor de gein maar eens een etiket in de supermarkt! Spelt is mijn redding en nu heb ik toch een winkel gevonden met een groot assortiment die het ook nog wekelijks aan huis bezorgt. Ik ben zó blij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten