maandag 10 september 2012

Vlierbessen


Sinds het voorjaar van dit jaar geeft Jenny van Joyoga (www.joyoga.nl) haar lessen in een oud schoolgebouw. Bij de ingang van deze school staat een enorme vlierboom. Afgelopen voorjaar zag ik dat deze vol schermen met vlierbloesem hing en zoals jullie wellicht weten ben ik een groot fan van de zelfgemaakte vlierbloesemsiroop. Jenny wilde er, ondanks dat ik direct enthousiast het recept begon op te dreunen, niets van weten om ze te plukken want: Beestjes!!
 
 rissen spoelen sorteren

Afgelopen twee weken kan ik die boom niet meer negeren. Omdat de bloesem niet was geplukt hangt hij helemaal vól met bessen  en het lijkt wel of de vogeltjes deze boom totaal niet in de gaten hebben. Zelfs Jenny heeft me afgelopen week meegeholpen met plukken ondanks dat er al heel veel spinnen zitten. Nou ja, Jenny hield de zak op waar ik de schermen met besjes in liet zakken. De eerste oogst was uiteindelijk een pond schone bessen, maar afgelopen week was het 1,5 kilo!!1,5 kilo!

Een dag lang heb ik staan rissen, wassen (inderdaad…beestjes) en kokkerellen. Het resultaat is een super lekkere vlierbessen-appel chutney waarvan de link naar het recept hieronder volgt én twee soorten likeur van dezelfde site. Daar ben ik zo benieuwd naar. Dit moet natuurlijk nog even staan, dus deze winter weet ik pas of dat gelukt is, maar dan zie ik mezelf wel zitten nippen voor de open haard met mijn zelfgebrouwde heksendrankje.

Met grote dank aan: http://www.annabee.net/vlierrecepten.htmlafwachten maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten