zondag 24 maart 2013

Dwarsgebreid kindervestje uit 1960

Het zat niet helemaal mee wat de handwerkprojecten betreft deze week. 
Fantasiesteekje van overslagvestje
Het overslagvestje van vorige week ben ik gaan maken met zachtgrijze Catania katoen (kleur zilver). Het wordt heel mooi, maar de stekenverhouding/cm verhouding klopt niet helemaal en daardoor raakte ik bij het voorpandje met patroonsteekje een beetje in de knoop. Daar moet ik nog even goed voor gaan zitten. Hier wel alvast een foto van het patroonsteekje, want dat zie je niet goed op de foto uit het oude handwerkboekje. Het is een schattig steekje en heel gemakkelijk te maken. Ook een slofje wat ik “even snel” wilde uitproberen strandde om dezelfde reden. Volgende week is het allebei hopelijk wél af (of onderop de stapel probeersels natuurlijk!)
Verder ook wel weer hele leuke “handwerkdingen” deze week. Tijdens een ijskoude fietstocht richting het IJmuider strand met mijn schoonzus uit Driehuis kwam ik langs een leuk wildbrei (en –haak!)project.  Lekkere warme jasjes voor bomen en palen en je wordt er echt hartstikke vrolijk van. Dezelfde dag vond ik met haar in een kringloop een handwerkboekje "Vergeten patronen". Hoe vinden jullie deze:

Een slaapsok voor volwassenen. nr 9 is wel een babyslof(je?)

Het lijkt op de babysokjes, maar het zijn slaapsokken voor volwassenen!! Oók leuk!!

Toch komt het patroon voor deze week weer uit de Eva Breit. Ik kan gewoon geen genoeg krijgen van die leuke 60er jaren foto’s.  Van dit patroon met angorawol en de bijbehorende tekst en foto met de konijntjes komen we misschien ook een beetje in de paasstemming.

De tekst bij de foto: "Jaja, liefje, van zo’n konijntje krijgen we die zachte wol van jouw bolerootje! Ze is als een wolkje van warmte gehuld in dit dwarsgebreide angoravestje, vindt u ook niet? – Leeftijd 7 á 8 jaar."
Een wolk van warmte hebben we dit jaar met Pasen helaas echt nodig!
Hier is het patroon van dit bolerootje. Letterlijk overgenomen uit de Eva Breit 1961-1962.

DWARSGEBREIDE BOLERO VAN ANGORA WOL
Patroon voor de leeftijd van 7 á 8 jaar
Materiaal: 15 bolletjes angora wol, breinld. no. 2 ½ of 3
Maten: bovenwijdte 64 cm, lengte 32 cm, binnenmouwlengte 35 cm.
Attentie: Bij een proeflapje in de tricotsteek moeten 28 st. en 42 nld. 10 cm breed, respectievelijk hoog zijn.
Rugpand: Zet 30 st. op voor de linkermouw en brei in de tricotsteek. Meerder aan de bovenmouwnaadkant (linkerkant) 18 maal, in elke 8e nld., 1 st. De ondermouwnaad (rechterkant) recht omhoog breien. Op een hoogte van 27 cm (114 nld.) aan de rechterkant voor de oksel en de zijnaad, in elke 2e nld. 7 maal 1, 6 maal 2, 1 maal 3 en 3 maal 5 st. erbij opzetten. Brei op de verkregen 85 st. gedurende 16 cm (68 nld.) verder, het midden van het rugpand is dan bereikt. Brei nu het rechterachterdeel in spiegelbeeld verder, dus waar gemeerderd werd nu minderen.
Voorpand: Brei dit op dezelfde wijze als het rugpand, doch als er 85 st. op de nld. zijn, gedurende 10 cm verder breien. Kant nu aan de rechterkant voor de ronding in elke 2e nld. 4 maal 1, 6 maal 2, 2 maal 3 st. af. Tevens op een hoogte van 46 cm (194 nld.) vanaf de opzet aan de linkerkant voor de hals 3 maal 6 en 9 maal 5 st. afkanten. Brei het andere voorpand in spiegelbeeld.

Afwerking: Sluit de zij- en mouwnaden. Neem rond de bolero, dus langs de hals, voorkanten en onderkant, ongeveer 355 st. verdeeld over 3 nld. zonder knop op en brei met de vierde nld. in het rond: 9 nld. r. (dit is 1 toer r. 1 toer av.) dus 4 ribbels. Kant af. Neem langs de onderkant van de mouwen 46 st. op en brei eveneens 4 ribbels. Kant af.
------------

4 opmerkingen:

 1. Vervelend dat de maat niet klopt.
  IK heb dat ook gehad met een trui die ik uit een oud 3-suisses boek breide.
  Dat was een hoop denkwerk om het kloppend te krijgen.
  Zou het aan het materiaal liggen? Of zijn onze maten zo veranderd? De mode natuurlijk wel....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien dat de maat nog wel goed komt, ik vermoed eerder dat het patroon van het voorpand niet helemaal helder beschreven wordt. Ik moet er alleen echt even de tijd voor nemen en dat dan ook direct op het gepubliceerde patroon van dat overslagvestje aanvullen voordat nog meer mensen in de war raken.

   Verwijderen
 2. Met wat rekenwerk en vergelijken met bestaande patronen kom je er beslist wel uit Marieke als ervaren breister :) enkel wat geduld...
  Dat bolerootje ziet er lekker knus en warm uit, aangenaam om dragen en helemaal niet zo moeilijk.
  Leuk patroontje alweer, bedankt!
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij oude breipatronen niet naar de maat maar naar het aantal centimeters (en de steekverhouding!) kijken en vooral onthouden en dat zie je op de foto's dat truien e.d. en de mouwen dus ook, nauw aansluitend gebreid werden. Niet voor niets werden de truien van dikke sportwol (en vaak ook nog in een sjaalsteek/patentsteek gebreid) die lekker ruim/te ruim zaten slobbertruien genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen