zaterdag 30 maart 2013

Een handwerkblad uit 1929


Uit Het Nieuwe Modeblad, 1929

Afgelopen week heb ik van Bep het beloofde handwerkblad uit 1929 gekregen. Het is een krantje wat je het liefst met handschoentjes wilt aanpakken en omslaan. “Het nieuwe modeblad” heette het, verscheen “tweemaal per maand, telkens met uitvoerig knippatronenblad”. Een los nummer kostte in Nederland 0,20 cent in Nederlands Indië wel F. 6.00 – per zeepost, per kalenderjaar!  
Ik heb het met heel veel plezier doorgelezen. De patronen zijn allemaal even prachtig jaren 20. Een paar pagina’s heb ik gescand om met jullie te delen. Het blad heeft als titel Bal-Masqué en er staan prachtige feestjurken in.

De Champagnejurk vind ik zelf wel heel bijzonder. Er werd gebruik gemaakt van champagnekleurige zijde voor het lijfje, zwarte zijde voor de rok, rood en wit fluweel voor de cape en witte tule voor de schuimkoppen. Prachtige materialen voor een verkleedjurk. De jurk ernaast, van de “Spaansche schoone”, is gemaakt van 2 zwart geverfde vitrages. Dus dat is toch voor elke portemonnee een mogelijkheid.  “Een roode bloem in het haar en op het costuum zijn vereischt”.
Er stonden ook een paar brei- en haakpatronen in, maar helaas helaas…dat patroonblad zat er niet meer bij, dus kan ik deze patronen niet delen op het blog.
Dit gehaakte garnituur, mutsje, sjaal en mof, voor meisjes van 4 jaar, had ik geweldig gevonden. Maar ja, welk meisje van 4 jaar stopt nu nog haar handen in een mof?
Toch ontzettend leuk om dit gezien te hebben, en wat een mooie tijd moet het toen geweest zijn.
Ik vond de advertenties in het blad ook écht geweldig. Zo bied de Académie Scientifique de Beauté aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag een behandeling aan die dames met overtollig haar zeker zal helpen. Op het plaatje erbij zie je een vrouw met een soort gezichtskap op. Wat zou het geweest zijn? Eronder een advertentie van Haarwerkinrichting de Groot uit Rotterdam die vlechten aanbied van uitgevallen haren. Voor F. 2, franco thuis!! Een schriftelijk knipcursus om de dames- en kindercoupe te leeren kost maar 75 cent per les…maar ja, dat is dan wel schriftelijk natuurlijk. Of Dr. E. Hoekstra: Bloedzuiverende pillen, klierdruppels en hoestpillen, drie geneesmiddelen welke in geen gezin mogen ontbreken! En dan de advertentie van Klaverblad Karnemelkzeep. Die is gewoon een beetje pikant J Een doktersromannetje in advertentievorm.

Achterop het krantje staat een aankondiging voor het volgende nummer:
“Ons volgend nieuwe modeblad. Een modeblad kan niet in elk nummer modellen van alle soorten kleeding plaatsen. Indien men in dit nummer niet datgene vindt, wat men juist zoekt, wachte men de volgende aflevering af. In het eerstvolgende nummer zullen onder meer worden opgenomen modellen en knippatronen voor:
-      Middagtoiletten
-      Huisjaponnen
-      Avondkleeding
-      Kleeding voor jongens en meisjes
-      Witborduurwerk
-      Schilderen op stoffen.
OHHH wat jammer toch dat dat volgende nummer me nooit zal bereiken! Of heeft iemand anders ook nog zoiets moois bewaard??

2 opmerkingen:

  1. God Marieke, wat een schat heb jij gekregen, zo pure nostalgie! Daar kan een mens toch zo vol van zijn dan en genieten :) Leuk dat je ons laat meegenieten van al dat moois.
    Hopelijk vindt je er nog of heeft iemand de resterende beschrijvingen voor je.
    Groetjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo heb ik ooit de voorloper van "kinderen" (of hoe heet dat tijdschrift tegenwoordig) gehad, een aantal jaargangen van net ná de oorlog. Tegenwoordig hebben kinderen ADHD ed, toen waren kinderen "neuro-steen" of zoiets. Ook stonden er veel tips in om zo zuinig mogelijk te leven, hoe je bijvoorbeeld met één kip 3 of 4 keer je gezin te eten kon geven, het veranderen van kinderkleding voor de jongere kinderen, enkele patronen en vooral christelijke adviezen. Ontzettend leuk om te lezen, jammer genoeg ben ik ze door omstandigheden kwijt, maar genoten heb ik er écht van!

    BeantwoordenVerwijderen