zondag 10 maart 2013

Een herenmodel uit de jaren 60 (én 70)

Vandaag maar eens een patroon voor heren.
Zijn het geen pláátjes deze pijprokende mannen?
Het model van de grote foto is een échte wintertrui als ik de bijbehorende tekst mag geloven: "Dit is gewoon een wollen deken voor meneer! Deze trui heeft mevrouw zó voor elkaar, zij neemt breinaalden nr. 7, ongeveer 1300 gram wol en...het werk vliegt! "

Ondanks dat het vandaag gewoon weer ijsberenkoud is ga ik deze trui  nog wel een keer plaatsen, maar ik heb nu het patroon van de andere trui overgenomen: "Een geklede herenpullover met kraag en knoopsluiting middenvoor. Hij is uitgevoerd in twee kleuren, terwijl de boord en de randen van de donkere wol zijn gebreid. - maat 48 en 50."

Het effect van de dubbele kleur is leuk en uiteraard hoef je daar niet het donkerbruin en creme voor te nemen wat is voorgeschreven. In leuke voorjaarstinten kan natuurlijk ook. Het breien van zo'n trui in twee kleuren mét een polokraag is altijd goed voor "meneer" toch? Ook nog in deze tijd.


Van een vriendin kreeg ik een geweldig haakboek uit de jaren 70. Wat een verschil dan toch ineens met de modellen van 10 jaar ervoor! Er staat weer een schat aan leuke en bruikbare baby- en kinderpatronen in, maar écht wel heel 70's allemaal. Deze hes is ook voor "meneer"...tja....iemand interesse in het patroon van deze "herenslipover met ceintuur in drie kleuren"? Ik zal deze haakpatronen toch ook mee gaan nemen in mijn blog. Je weet maar nooit tenslotte en ze geven weer een prachtig tijdsbeeld.

Hier volgt het patroon voor de herentrui met kraag en knoopsluiting. Letterlijk overgenomen uit de Eva Breit van 1961-1962. Ik controleer alles goed op tikfouten, maar mocht je er toch tegenaan lopen stel ik het op prijs als je het me laat weten. Succes ermee en heel graag een foto van het resultaat als je het patroon hebt gebruikt.

-----------------------------------


Sportieve pullover in twee kleuren.
Patroon voor de gemiddelde herenmaat, 48 en 50

De beschrijving is gegeven voor de kleinste maat, terwijl tussen haakjes het aantal st. en cm voor de grotere maat staat vermeld. Waar de haakjes ontbreken, geldt het getal voor beide maten.
Materiaal 360 (400) gram bruine en 230 (250) gram beige wol. Breinld. No. 4 en 5, 3 knopen
Maten: Bovenwijdte 98 (106) cm, lengte 62 (65) cm, binnenmouwlengte 44 cm.
Attentie: Bij een proeflapje in het grondpatroon moeten 16 st. en 32 nld. een breedte, respectievelijk hoogte geven van 10 cm.
Grondpatroon:
1e nld.: (goede zijde), met de beige wol, 1 kantst., * 1 av., 1 st. afh. met een omsl., herhaal van * af en eindig met 1 av., 1 kantst.
2e nld.: Met de beige wol, 1 kantst. * 1 r. 1 omsl. en de afgehaalde st. van de vorige nld., met de omsl. afhalen (er zijn dus 2 omsl. op de nld.) herhaal van * af en eindig met 1 r., 1 kantst.
3e nld.: Met de bruine wol, 1 kantst., * 1 av, de afgeh. st. met de 2 omsl. r.sbr., herhaal van * af en eindig met 1 av., 1 kantst.
4e nld.: Met de bruine wol, 1 kantst., * 1 r., 1 av., herhaal van * af.
Herhaal steeds deze 4 nld. Bij het breien van het grondpatroon de draad niet  strak aantrekken, dus losjes breien.
Rugpand:
Zet 79 (83) st. op met nld. no. 4 en de bruine wol. Brei 3 cm in boordpatroon (1 r, 1 av.) Ga verder met nld. no. 5 in het grondpatroon en minder daarbij in de eerste nld. voor de kleinste maat 2 st. Op een hoogte van 24 cm aan weerszijden 2 (3) maal, om de 5 cm, 1 st. meerderen.
Op een hoogte van 37 (40) cm aan weerszijden voor de armsgaten 1 maal 3, 1 maal 2 en 4 (6) maal 1 st. minderen.
Op een armsgathoogte van 22 cm aan weerszijden voor de schouders voor de kleinste maat 5 maal 4 en voor de grootste maat 3 maal 4 en 2 maal 5 st. afkanten. Kant de overige 23 (23) st. voor de rughals ineens af.
Voorpand:
Brei dit op dezelfde wijze als het rugpand tot 3 cm voor de afkanting van de armsgaten. Kant nu de middelste 3 st. voor het split af en brei beide delen afzonderlijk verder.
Kant op en hoogte van 37 (40) cm aan de zijkant voor het armsgat 1 maal 3, 2 maal 2 en 4 (6) maal 1 st. af. Op een hoogte van 51 (53) cm voor de hals 10 maal 1 st. afkanten, afwisselend in de 2e en 4e nld. Meerder tevens aan de zijkant gelijk met de 2e mindering voor de hals 1 st., herhaal deze meerdering nog 1 maal na 3 cm. Op een armsgathoogte van 21 cm de schouder afkanten als bij het rugpand.
Mouwen:
Zet 43 st. op met nld. no. 4 en de bruine wol. Brei 7 cm in boordpatroon. Ga verder met nld. no. 5 in het grondpatroon en minder daarbij in de eerste nld. voor beide maten 2 st. Vervolgens aan weerszijden 10 (11) maal, om de 3 cm, 1 st. meerderen. Op een hoogte van 44 cm aan weerszijden voor de kop 1 maal 2, 14 (15) maal 1, 5 maal 2 st. afkanten. Kant de overige 9 st. ineens af.
Kraag:
Zet 63 st. op met nld. no. 4 en brei 5 cm in het grondpatroon, brei aansluitend nog 5 cm verder met nld no. 5. Ga verder met nld. no. 4 en de bruine wol in boordpatroon als volgt:
Meerder boven de st. van de kraag verdeeld 10 st., neem aan weerszijden langs de korte zijden van de kraag 22 kantlussen op en neem langs beide kanten van het split 39 st. op. Er zijn dan 195 st. op de nld. Brei in boordpatroon en meerder daarbij op de goede zijde van het werk aan weerszijden van de beide hoekst. 1 st. Maak in de 6e nld. in de linkerbies de knoopsgaten als volgt: 6 st. breien, 3 st. afkanten, 11 st. breien, 3 st. afkanten, 11 st. breien, 3 st. afkanten en brei de nld. uit. Zet in de volgende nld. op de plaats van de afgekante st. er weer 3 maal 3 nieuwe st. bij op. Kant op een hoogte van 9 nld. de middelste 133 st. van de kraag af en brei op de beide biezen van 39 st. door tot op een hoogte van 13 nld. Kant de st. losjes in patroon af.
Afwerking:
Sluit alle naden en zet de mouwen in. Festonneer de knoopsgaten en naai de knopen aan. Naai de sluitingsbies middenvoor aan de afgekante st. van het voorpand.

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk hé de goeie ouwe tijd, ik vond in de kringloop hele oude kaartjes maasgaren, kan ik ook nog wel iemand mee blij maken
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marieke
  Ik kom je volgen, Tineke had je gelinkt
  Even back in time, leuk dat je dat deelt hier.
  Lieve groet Hester

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk patroon alweer Marieke! Vooral dat met 2 kleuren.
  Je brengt ons echt elke keer opnieuw in verleiding om nieuwe projecten te beginnen :)
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig die oude foto's!!
  Om te gillen gewoon, die teksten.
  Ik heb ook oude boeken, maar zo oud als deze..nee.
  Haha, zie mijn vriend toch echt niet in die gekke slipover uit de 70's.
  Maar je weet maar nooit..hij zweert bij die tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blitze knopen er op en je noemt het retro, super modern.

  BeantwoordenVerwijderen