zondag 3 maart 2013

Gebreide dameshandschoenen

De winter loopt al op zijn einde, maar toch heb ik dit patroon gekozen omdat ik de foto zo fantastisch vind. Bovendien staat in de tekst: "niet alleen leuk wanneer u ze van wol maakt, maar ook van fijn katoenen garen gebreid, fleuren ze Uw voorjaarspakje op".
Dus...aan de slag maar, voor bij Uw voorjaarspakje, of nu alvast beginnen voor het najaar.

Een patroon voor twee pennen, wat ik persoonlijk heel prettig vind (ben nog steeds niet handig in rondbreien), maar volgens mij is het wel een pittige. Regelmatig omkeeren en intusschen weer andere dingen doen, want het is weer een patroon uit de Margriet Breit van eind jaren 40. Ik heb ze zelf niet gemaakt en heb geen idee wat de maat van de handschoenen is als je dit patroon volgt voor pennen 1,5 en 2. Misschien bij het breien van de boord even meten of het goed gaat komen en anders dikkere wol en dikkere pennen proberen.

Ik heb weer mijn best gedaan foutloos over te tikken, maar mocht je een fout ontdekken in het patroon, laat het me ajb weten. Veel succes met deze prachtige dameshandschoenen breien en als het gelukt is ontvang ik graag een foto van het resultaat.

---------------------------
“Stripes”
Warme dameshandschoenen
Ook de gestreepte handschoenen zijn niet alleen leuk, wanneer U ze van wol maakt, maar ook van fijn katoenen garen gebreid, fleuren zij Uw voorjaarspakje op.
Materiaal: ongeveer 30 gram driedraads donkere wol, 30 gram lichte wol, 2 breinaalden no. 1 ½, 2 breinaalden no. 2
Rechterhandschoen
Op naalden no. 1 ½ van donkere wol 56 steken opzetten.
1e naald: recht
2e naald: recht
3e naald: recht
4e naald van lichte wol: averecht
5e naald van lichte wol: 1 recht, x 1 steek ongebreid afhalen, de volgende steek recht breien, daarna de afgehaalde steek over de gebreide steek halen, doch op de linkerbreinaald laten, vervolgens er met de rechterbreinaald van achter in steken en recht breien, vanaf x herhalen, de naald eindigt met 1 recht.
6e naald van donkere wol: averecht.
1e – 6e naald steeds herhalen.
Vanaf de 31e  naald op naalden no. 2 breien. Nadat in totaal 36 naalden gewerkt zijn, begint de meerdering voor de duim.
37e naald: recht
38e naald: 24 recht, 1 meerderen, 2 recht, 1 meerderen, 30 recht. Hierboven 3 naalden werken.
42e naald: 24 averecht, 1 meerderen, 4 averecht, 1 meerderen, 30 averecht. Hierboven 3 naalden werken.
45e naald: 24 averecht, 1 meerderen, 6 averecht, 1 meerderen, 30 averecht. Hierboven 3 naalden werken. Op deze wijze doorgaan tot er 70 steken op de naald zijn.
Duim:
1e naald: 46 recht, omkeeren, en de overige steken op een hulppen nemen.         
2e naald: 2 steken opzetten, 16 averecht, omkeeren, de overige steken op een hulppen nemen.
3e naald: 2 steken opzetten, 18 steken breien.
Over deze 20 steken 6 cm breien, bij de volgende naald telkens 2 steken in 1 steek samenbreien. Hierover 1 naald breien en bij de volgende naald nog eens telkens 2 steken in 1 steek samenbreien. Dan draad afbreken, door de overgehouden steken halen en stevig aantrekken. Afhechten.
Nu neemt men de steken van de hand weer op, waartusschen de 4 spansteken van de duim moeten komen te liggen. Er wordt wederom over alle steken in het grondpatroon gewerkt, totdat er in totaal 72 naalden gebreid zijn.
73e naald: 7 recht breien en deze 7 steken op een hulppen nemen, 1 steek meerderen, verder breien tot aan de laatste 7 steken en deze op een hulppen nemen, omkeeren.
74e naald: 1 steek meerderen, naald uitbreien. Over deze steken nog 2 naalden breien, dan aan de vingers beginnen.
Wijsvinger:
31 steken breien, dan omkeeren. De overige steken op een hulppen nemen voor de handpalm.
2e naald: 1 steek meerderen, 16 steken breien, dan omkeeren. De overige steken op een hulppen nemen voor de handrug.
3e naald.: 1 steek meerderen, 17 steken breien. Over de 18 steken 7 cm breien, dan bij de volgende naald en de derde volgende naald telkens 2 steken in 1 steek samenbreien. Dan werkdraad afbreken en vinger afwerken, zooals voor de duim beschreven.
Middelvinger:
Van de 2 spansteken van de wijsvinger 2 lussen opnemen en over 7 steken van de handpalm breien, dan omkeeren.
Volgende naald: 1 steek meerderen over de steken van de vorige naald breien en aansluitend over 7 steken van de handrug, omkeeren.
Volgende naald: 1 steek meerderen, dan over de steken van de vorige naald breien. Over deze in totaal 18 steken 7 ½ cm breien, dan de vinger afwerken zooals de wijsvinger.
Ringvinger:
Van de 2 spansteken van de middelvinger de lussen opnemen en over 7 steken van de handpalm breien, dan omkeeren. 1 st. meerderen, over de st. van de vorige naald breien en aansluitend 7 st. van de handrug, omkeeren. 1 steek meerderen, dan over de st. van de vorige nld. breien en over de in totaal 18 st. breien, totdat de vinger een lengte heeft van 7 cm. Dan afwerken, zooals de overige vingers.
Pink:
Van de 2 spansteken van de ringvinger 2 lussen opnemen en over de 7 st. van de handpalm werken. Omkeeren, over de st. van de vorige naald terugbreien en over de overgehouden st. van de handrug. De naden worden gesloten.
Linkerhandschoen:
Hier wordt voor de duim als volgt gemeerderd:
1e naald: recht
2e naald: 30 recht, 1 meerderen, 2 recht, 1 meerderen, 24 recht enz., totdat er 70 steken op de naald zijn.
Duim:
1e naald: 40 recht, omkeeren, de overige st. op een hulppen.
2e naald: 2 st. opzetten, 16 av., omkeeren, de overige steken op een hulppen nemen.
3e naald: 2 st. opzetten, 18 st. breien, omkeeren.
Over deze 20 st. de duim afwerken zooals voor de rechterhandschoen beschreven. De overige vingers worden overeenkomstig gewerkt. Het werk opstrijken en de handschoenen zeer zorgvuldig in elkaar naaien.
Patroon letterlijk overgenomen uit de Margriet Breit van eind jaren 40.

2 opmerkingen:

 1. Marieke, ik brei regelmatig handschoenen, vorige winter heb ik 16 paar gebreid voor jan en alleman, maar deze wil ik zeker ook nog eens uitproberen :)
  Bedankt voor het patroon alweer!
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allemensen Rita...16 paar!! Ik wil deze graag gaan maken, maar er staan nog wat andere projecten uit. Als je ze gaat proberen hoor ik graag je bevindingen. Groeten Marieke

   Verwijderen