woensdag 3 april 2013

Gehaakt vestje en baret uit de jaren 70

In een haakboek uit de jaren 70 zag ik dit patroon staan van een vestje en een baret. Lekker 70’s toch? En zo langzamerhand weer helemaal hip!
Sinds het haken van een lapjesdeken voor op de bank weten mijn puberkinderen van het bestaan van een “Granny Square”. Inmiddels hebben ze me er al heel wat zien weghaken en kreeg ik onlangs deze foto van Paul McCartney van mijn dochter toegestuurd via haar telefoon. Ze vind het een leuk vestje!! Dat is alvast gewonnen, want hoewel erg creatief, deelt dochter mijn liefde voor garens en naalden helemaal niet.Op Facebook kwam ik  deze foto tegen van een geweldige jurk van Paul Smith, te koop voor ruim € 1100! Wat zou het super zijn als al het handwerk wat ik maak en te koop aanbied in mijn webwinkel en op fairs en markten daadwerkelijk dit soort bedragen zouden opleveren. Dan handwerkte ik met nóg meer plezier verder.
En dat gehaakte hesjes deze zomer hip zijn weet ik zeker, want nadat ik begonnen was met het overnemen van het patroon, en even een welverdiende pauze hield want ik begon mijn computer te slaan (op de één of andere manier leidt mijn cursor een eigen leven en verspringt gewoon van hot naar her en dat moet je met een patroon overnemen nou net niet hebben) dus met een 
 waaromdoeikditeigenlijkwanteenpatroonovertikkenisgewooneenhéélvervelend klusjeduslaateralsjeblieftiemandzijndiehetdanookechtgaatgebruiken 
nam ik koffie en zag ik in een postorder die net binnen was gekomen weer dít vestje staan:
Ohhhhh leuk!!! Gaan gehaakte vestjes het worden deze zomer?? Snel beginnen dan maar aan een écht jaren 70 patroon wat je zelf in een nieuwe jasje kunt steken. Misschien ga ik de baret wel maken in Paul McCartneykleuren voor mijn dochter. En 43 vierkantjes is nog een béétje te overzien. Als het lukt en ze zijn leuk, misschien nog wel een paar voor de verkoop ook. Maar ja, ik denk altijd dat ik alles kan in korte tijd. Enneh…wat moet dat kosten dan ;)
Ik heb met Catania katoen even één blokje gemaakt en ik moet toegeven dat ik het niet een erg duidelijk patroon vind. Het kan eraan liggen dat ik niet gewend ben van een geschreven haakpatroon te werken, dus ik hoop dat het voor de haakfans wel goed te volgen is. Het blokje met Catania werd net aan 6 cm, dus kleiner dat staat aangeven in de maattabel. 


Hier volgt een patroon, letterlijk overgenomen uit de "Bezig met Haken" van uitgeverij Helmond uit 1972. De tekst is goed gecontroleerd op tikfouten, maar mocht je een probleem vinden in het patroon laat het me alsjeblieft weten. Het resultaat zou ik ook heel graag zien.
-----------------------------------
OPEN VESTJE MET BARET
Afkortingen:
h.v. halve vaste, l. losse of kettingsteek, v. vaste, d.st. dubbelstokje, gr. groep, stk. steek
Afmetingen: Bovenwijdte 85 (90) cm. Lengte tot aan de schouder 55 cm. Lengte mouwnaad 45 cm.
Proeflapje: ieder vierkant motief gehaakt met nr. 3 is ruim 6 cm2
Materialen: 3 draads nylon, 13 bollen voor het jasje, voor de baret 2 bollen.
JASJE:
Zet 6 l. op, verbind ze met 1 h.v. tot een ring.
1e toer: 4 l. (1 st., 1 l.), in het rondje, 7 keer, sluiten met h.v.
2e toer: 4 l. 3 d.st. in het eerste gaatje. Houd de laatste lus van ieder st. op de naald, omslaan en door alle lussen halen. (4 l. 4 d.st. in het volgende gaatje; houd de laatste lus van ieder stk. weer op de naald, omslaan en door alle lussen halen), 7 keer, 4 l. toer met h.v. sluiten.
3e toer: (3 l. 1 st.) in de lus op de hoek, 3 l., 1 v. in de gr. van d.st., 4 l., 1 v. op de gr. van d.st.) 4 keer, de laatste stk. op 3e l.
Haak zo nog 265 vierkantjes.
Voor het tussenzetsel:
Haak 6 l. Haak ze met 1 h.v. vast tot een rondje.
1e toer: Als boven               
2e toer: 4 l. 1 gr. van 3 d.st. in het eerste gaatje (4 l. 1 gr. van 4 d.st. in het volgende gaatje), 3 keer, omkeren
3e toer: 3 l. 1 st. in de 4e l., 3 l., 1 v. bovenop de volgende gr., 4 l., 1 v. op de volgende gr., 3 l., 1 st. in de lus van de 4 l., 4 l., 1 v. op de volgende gr. Dit is de onderste rand en 2 hoeken van het tussenzetsel.
Werk verder met 4 l. (1 gr. van 3 st. i.p.v. d.st., in het volgende gaatje, 3 l. in ieder van de volgende lussen, 4 l., 1 h.v. , de toer sluiten op de d.st.gr.
4e toer: 5 l., 1 st. in de lus tussen de 2 st. (3 l., 1 st. in de volgende lus), 2 keer, 5 l., 1 v. op de d.st.gr.)
5e toer: 4 l. 1 v. in de eerste lus, 3 l., 1 st. in de volgende lus, 3 l., 1 st. in het volgende st., 3 l. 1 st. in de volgende lus, 3 l., 1 st. in de volgende lus, 4 l., met 1 h.v. de toer sluiten bovenop de d.st.gr. Omkeren.
6e toer: 1 h.v. in de v., 5 l., 1 lus overslaan, 1 v. in de volgende lus, 4 l., 1 st. in de volgende st., 4 l. 1 v. in de lus, 5. l., 1 lus overslaan, toer sluiten met 1 h.v. in de v. Draad afmaken. Maak nog 1 tussenzetsel op dezelfde manier.
Afwerking:
Maak de vierkantjes aan elkaar zoals in de diagrammen te zien zijn. 2 Blokjes van de voorschouder en 2 blokken van de achterkant. U houdt dan drie blokjes over voor de achterhals. Naai de 6 blokjes van de mouw in het armsgat, 3 aan het voorpand en 3 aan het achterpand. Naai het onderste deel van het tussenzetsel aan het blokje bij de onderarm. Naai dan de zijkant van het tussenzetsel aan de bovenkant van de mouwnaad. Naai de rest van de mouwnaad dicht.
Omhaken
Leg de rechterkant van het werk boven. Begin rechts onderaan de voorkant. Haak v. langs de 7 blokjes, maak op de hoek 3 l., 1 gr. van 4 d.st. in de 4 l., 3 l., 1 gr. van de 4 d.st. in de 4 l. van het volgende blokje, 3 l., 1 v in het st. op de hoek. Werk op dezelfde manier langs de andere hoeken. Ga met v. langs de hals, werk op de aangegeven wijze langs de hoeken en langs de linkerzijde van het voorpand en maak de toer tot onderaan af. Haak 1 toer v. langs de onderkant van de mouw. Pers het werk luchtig onder een vochtige doek met een lauw ijzer.
BARET
Haak 43 motieven als voor het jasje. Deze blokjes bestaan uitsluitend uit de 1e en 2e toer.
Afwerken
Maak de blokjes aan elkaar, zie diagram.
Rand: Leg de rechterkant van het werk boven. Haak langs de rand 1 v. in iedere lus en beurtelings 2 en 3 l. tussen de v. Maak nog 4 toeren v., de 3e v. komt steeds om de l.

8 opmerkingen:

 1. Geweldig!!
  Dit vestje lijkt heel erg op een vestje dat ik ooit kreeg en jaren met veel plezier heb gedragen, alleen had dat korte mouwtjes, maar verder lijkt het dezelfde.
  Een haakschema is denk ik wel makkelijker op je pc te zetten...mij maakt het niets uit!
  Leuk verhaal heb je er ook van gemaakt, met plezier weer gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel....fijn dat je het met plezier hebt gelezen, het was een zware deze keer :). Mijn fototoestel gaf het ook nog op, je hebt soms van die dagen. Ik vind het ook allemaal zo leuk, maar heb helaas maar één paar handen en doe al van alles door elkaar. Met mijn hoofd altijd alweer een project verder.

   Verwijderen
 2. Hoi Marieke,
  Ik ben je patroon aan het testen/ proefhaken omdat ik het een mooi vestje vind.
  De gewone blokjes lukken wel, maar ik kom er niet uit bij het tussenstuk!
  Wil jij er nog eens naar kijken?
  Soms staat er st en is het stokje en soms betekend het steek.
  En dan dat keren...ik kom er maar niet uit.
  groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Paulien, Ik was er al een beetje bang voor, want tijdens het overnemen van het patroon was ik het spoor ook helemaal bijster. Normaalgesproken, ook al tik je het alleen, denk je mee met het patroon en zie je het wel een beetje voor je, maar dit is - zoals ik al zei in het blog - vrij onduidelijk allemaal.
  Zelf heb ik een poging gedaan de baret te maken, maar zelfs daarin zat al wat onduidelijkheid. Ik zal een scan van het patroon over het tussenstuk op het blog zetten oké. Dan kun je zelf het patroon lezen, want misschien heb ik ook tikfouten gemaakt waardoor het onduidelijk is. Succes ermee toch!!
  Groeten Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is er misschien een foto van het paarse vestje van de voorkant, vind hem erg leuk namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem, ik heb geen foto van de voorkant van het paarse vestje. Het is een foto van de site van Bon Aparte uit de zomercollectie van vorig jaar, dus dat zal niet meevallen.

   Verwijderen
 5. hallo, ben bezig aan de vierkantjes. k'heb er ondertussen al 260. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Hopelijk lukt het.
  groetjes An

  BeantwoordenVerwijderen
 6. WOW An, dat is zeker te hopen dat het lukt, anders is het wel heel zonde van je werk. Wil je het resultaat showen?? Succes, hartelijke groet, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen