maandag 10 juni 2013

Rood wollen jasje uit 1956

Ik heb ruzie met mijn printer. Niet gewoon een beetje ongenoegen, nee, ik práát tegen mijn printer!
Het papier liep vast en dan gaat’ie me dingen vragen. Dus ik heb keurig gedaan wat er werd gevraagd: achterkant verwijderen, vastgelopen papier eruit, scannerdeksel openen en sluiten en dichtmaken weer die printer. Máár…daar wordt vandaag geen genoegen mee genomen, dus blijft de printer mij, met een heel irritant rood oplichtend uitroepteken, vertellen dat er een papierstoring is. Eerst zei ik nog vriendelijk: “Nee hoor, écht niet! Ik heb alles gedaan wat je vroeg en het papier is eruit”. Maar dat ding wil niet luisteren. Dus stroom eraf en wachten tot hij (is het een hij?) vergeten is dat er een probleem is, dacht ik zo. Ook dat blijkt niet te werken (natuurlijk!) maar bij gebrek aan vastgelopen papier om te verwijderen kan ik hem ook niet op andere gedachten brengen. Hoe vertel je een apparaat dat hij ongelijk heeft? Schreeuwen “tis niehiet…je hébt geen papierstoring” werkt in elk geval niet!
Dus ben ik maar iets anders gaan doen. Ik zou nog een popje voor iemand maken vandaag, maar om te voorkomen dat daar onbedoeld mijn agressie in mee gaat heb ik besloten met mijn blog te beginnen. Dan kan ik het even ventileren, bij deze dus! Stom ding!
We zijn er bijna voor de give away! Leuk, al die nieuwe volgers. Heeft iemand al iets gemaakt van de patronen van dit blog? Ik zou zo graag resultaten zien, maar misschien ben ik te snel, het zijn bijna allemaal flinke patronen op pennen 2 of 2,5 dus moet ik wel geduld hebben, maar vraag maar aan mijn printer: dat heb ik niet!
De markt van vorige week zondag was erg leuk! Het was de eerste dag aan deze kant van het land dat we weer eens zon zagen en de temperatuur naar aangenaam steeg, dus een goede sfeer was er sowieso. Het aanbod aan kramen was groot en divers en het was de hele dag onafgebroken druk en gezellig. Dit wil niet zeggen dat ik ook een spetterende omzet heb gehaald trouwens. Volgens mij moet je voor goede omzetten op een markt toch echt iets eetbaars verkopen. Eten doen mensen de hele dag!
De blije mensen, de leuke reacties, complimenten en de gezellige gesprekken – en gelukkig nog wel wát verkopen - maakten dat ik er op 7 juli a.s. weer bij ben. Dit keer in de Frederik Hendriklaan (oftewel “De Fred”) in Den Haag. Zie ik jullie daar misschien??
Deze week heb ik een patroon uit wat knipselvelletjes die mijn schoonzus uit het huis van haar schoonmoeder heeft gered. Een Margriet “Weekblad voor Moeder en Kind” van 18 augustus 1956. Dit is wat erover gezegd wordt:
“Niet alleen voor een paar uurtjes gezellig winkelen in de stad is dit geklede wollen jasje een ideale dracht, maar ook tijdens een flinke wandeling gaat er niets boven een warm, en toch soepel, gebreid kledingstuk. De laag ingezette mouwen geven het jasje een sportieve chique, die nog wordt versterkt door de twee kokette zakjes met omgeslagen klepjes. Het model sluit met eenvoudige knoopjes tot hoog aan de hals, die is afgewerkt met een klein opstaand kraagje”.
Hier volgt het patroon. Uit de Margriet van 1956, letterlijk overgenomen. Als je fouten ontdekt, laat het me ajb weten!
---------------------------- 
JASJE MET LAAG INGEZETTE MOUWEN
Uit: Margriet “Weekblad voor Moeder en Kind”, van 18 augustus 1956
Materiaal: 500 gram fijne wol, breinld. no. 2, 8 knopen
Maten: bovenwijdte 96 cm, lengte 56 cm, lengte mouwnaad 40 cm.
Maat van de breisteek: 13 st. in tricotsteek gebreid zijn 4 cm breed.
Rugpand:
Zet 142 st. op en brei voor de zoom 2 cm in tricotsteek. (recht heen en aver. terug). Brei nu 1 nld. recht op de achterkant van het werk voor de vouw.
Brei nu weer in tricotst. en meerder, wanneer het werk 14 cm lang is aan beide kanten 8 maal, telkens na 2 cm 1 st. Minder, wanneer het werk 36 cm lang is, voor de armsgaten aan beide kanten 5 maal in elke 3e nld. 1 st. Brei over 148 st. tot het werk 56 cm lang is. Kant nu aan het beg. van de volg. 10 nld. 10 st. af voor de mouwschoudernaden. Kant de resterende 48 st. af voor de hals.
Linkervoorpand:
Zet hiervoor 70 st. op en brei de zoom zoals bij het rugpand. Brei daarna in tricotst. verder en zet voor de knopenrand 20 st. erbij op. Meerder, wanneer het werk 14 cm lang is, aan de zijkanten 8 maal, telkens na 2 cm 1 st. Minder, wanneer het werk 36 cm lang is, voor het armsgat 5 maal in elke 3e nld 1 st. Brei  over 93 st. tot het werk 49 cm lang is. Neem nu de laatste 10 st. op een veiligheidsspeld. Brei over 83 st. verder en minder voor de hals 10 maal in elke 2e nld. en 23 maal in elke nld. 1 st. Kant, wanneer het werk 56 cm lang is, aan het begin van de volg. 5 nld. die bij het armsgat aanvangen 10 st. af. Hecht de wol aan de middenkant aan de 10 st. van de veiligheidsspeld. Brei in tricotst. en minder aan de middenkant in elke 2e nld. 1 st., tot alle st. verwerkt zijn.
Rechtervoorpand:
Brei dit, zoals het linker- is aangegeven, doch tegengesteld. Maak in het 20 st. brede randje langs de voorkant 8 knoopsgaten, het onderste 4 cm vanaf de onderkant (dus 2 cm boven de zoomvouw) en de volgende 5 telkens na 7 cm, de overige 2 telkens na 4 ½ cm.
Kant voor een dubbel knoopsgat 3 st. van de kant 4 st. af, brei 6 st., kant 4 st. af, brei de nld. uit en zet in de volg. nld. boven de afgek. st. telkens nieuwe st. op.
Zakken (2 hetzelfde):
Zet voor een zak 36 st. op en brei 10 cm in tricotst. Brei in tricotst. verder en meerder aan beide kanten 6 maal, telkens na 2 cm. 1 st. Brei nu 1 nld. recht op de achterkant van het werk. Brei vervolgens in tricotst. en minder nu overeenkomstig de meerderingen tot er weer 36 st. zijn. Brei nog 1 nld. en kant af. Brei het tweede zakje precies hetzelfde.
Mouwen:
Zet hiervoor 80 st. op en brei voor de zoom zoals bij het rugpand. Brei daarna in tricotst. verder en minder over de eerst nld. verdeeld tot 60 st. als volgt: 2 recht, 2 recht sa., herh. van X. Meerder vervolgens aan beide kanten 10 maal telkens na 2 cm 1 st. Meerder daarna 20 maal telkens na 1 cm 1 st. (120 st.) Kant, wanneer het werk 33 cm lang is, alle st. ineens af.
Halsboord:
Zet 3 st. op en brei in tricotst. en meerder aan beide kanten 12 maal 1 st. Brei over 27 st. in tricotst. tot de boord in de halsopening past (vanaf de knoopsgatenrand tot de knopenrand). Minder nu overeenkomstig de meerderingen. Kant de resterende st. ineens af.
Afwerking:
Span de delen op de juiste maat en strijk ze luchtig onder een vochtige doek. Naai de schouder-, mouw-, en zijnaden dicht. Zet de mouwen in. Zoom de onderkant van de mouwen en de onderkant van het jasje om. Vouw de 20 st. brede randen langs de voorpanden naar binnen om dubbel. Werk de knoopsgaten met festonneersteken op elkaar af. Werk de schuine gedeelten bij de hals met overhandse steken op elkaar af. Naai de zijkanten van de boord met een smal aan de binnenkant gestikt naadje op elkaar. Keer het kraagje om en naai het eveneens met een aan de binnenkant gestikte naad in de halsopening. Hecht de binnenkant van de boord met zoomsteken vast. Vouw de klepjes van de zakken naar binnen om dubbel en zoom ze. Naai de zakken volgens afbeelding op de voorpanden*. Strijk nu alle naden en zomen en naai de knopen aan. Sla de onderkanten van de mouwen even naar buiten om waardoor kleine kapjes ontstaan.
*Sorry, ik vind geen afbeelding meer in de knipsels. Hopelijk wijst het zichzelf.

7 opmerkingen:

 1. Haha, jaaaaa een printer is vast mannelijk!!
  die snappen je tenslotte ook vaak niet, al zeg je het 10 keer.
  Mijn nieuwe printer is nu nog heel gehoorzaam, maar de oude kon er ook wat van!Vaak lost mijn zoon het voor me op, en gek genoeg hoeft hij vaak alleen maar te KIJKEN en alle onwillige apparaten doen het zonder morren...ook om gek van te worden: ja maarrrr, hij deed het net echt niet hoor!
  Dus ik denk dat die krengen een eigen leven leiden.
  Ik had graag 1 van je oude patronen gemaakt, maar zoals je al zegt, ze zijn groot en bewerkelijk.
  Het vest vond ik erg leuk, dat weet je, maar ik kwam er echt niet uit.Dus na het proeflapje ben ik er niet mee gestart.Ik vind je rubriek wel heel leuk , maar misschien kan je wat kleinere projecten plaatsen?
  groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed dat ze in de jaren 50 en 60 niet opzagen tegen een breiwerkje op pennen 2 en/of moeilijke ingebreide patronen. Ze hadden tenslotte die stomme printers niet en andere (toch wel handige) apparaten als computers. De boeken staan vol met vestjes en truitjes en allemaal even bewerkelijk en prachtig. Zelfs de baby uitzetjes zijn hele projecten, maar dat maakt het ook weer zo bijzonder die patronen. Jammer van het 70's vestje. Zelf kwam ik inderdaad al niet uit de baret.

   Verwijderen
 2. Haha, die printer! Wat een gemier kan het toch zijn met zo'n ding. Ik kan daar ook niet tegen; echt een klusje voor DH hier...
  Ik ben niet van de grote breiwerken, dus ik beperk me tot het kleine spul..
  Ik heb vorige week het 2e sokje gebreid, die met het bandje over de wreef.
  Super patroon en ik ga het zeker nog een keer doen. Ik heb er nog geen foto van, maar ik ga er t.z.t. nog over bloggen!

  groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je die met patentsteek? Die zijn zó leuk om te maken! Ik ben benieuwd :)

   Verwijderen
  2. Ja.., die bedoel ik! Ze zijn fantastisch!

   Verwijderen
 3. Ja, als al die apparaten toch eens deden wat wij willen. Was het vroeger toch een stuk rustiger. Ik heb nog niets van je gebreid, ben met allemaal kleine dingen bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marieke, wat een grappig verhaal over je printer! Wij vrouwen vinden allemaal dat het een "hij" is en "nooit" luistert naar wat we vertellen :) Met apparaten weet je nooit hoe en wanneer ze willen werken.
  Alweer een beschrijving voor ons, we worden verwend.
  Spijtig genoeg heb ik er nog niks van gebreid. Eigenlijk moet ik bekennen dat ik nog zelden kledingstukken brei, meestal knuffels of poppen.
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen