maandag 9 september 2013

School


Vandaag is voor mijn gevoel het schooljaar weer écht begonnen! Regio Midden ging als laatste vorige week weer aan de slag. Wat duurde het in juli lang voordat het zover was, maar wat hebben we, zeker wat betreft het weer, een supervakantie gehad. Zelfs vorige week, toen de school officieel natuurlijk alweer van start was gegaan, maar de dagen nog kort waren (kennismaking, rooster halen enz.) was het nog prachtig weer en tijdens de sportdag op het strand van onze jongste, werd het zelfs nog 30 graden! Nu gaat alles weer zijn gewone gang en komt de regen ook direct maar met bakken uit de hemel.
Helemaal zijn gewone gang gaat het hier eigenlijk niet want de oudste is gaan studeren en dat is heel erg leuk en een beetje wennen!


Deze foto's zijn uit de Beatrijs Haken en Breien van de jaren 50. Wat een lekkere frisse koppies en wat grappig om te bedenken dat al deze modellen inmiddels gepensioneerd zijn. Kent iemand misschien nog mensen die ooit voor dit blad hebben geposeerd? Ik heb 10 exemplaren van de Beatrijs mogen lenen en wat zou het leuk zijn als iemand zichzelf herkende. Maar misschien zijn dit wel helemaal geen Nederlandse modellen geweest.

Dit vrolijke meisje met de grote strik heeft een heel grappig truitje aan. Helaas door de zwart/wit foto is het patroon niet goed zichtbaar, maar het is eenvoudig te maken en geeft een mooi kleur- en stekeneffect.
Het patroon is voor 3/4 jarigen, zij ging dus nog maar net aan haar schoolcarrière beginnen, wat zou ze nu doen?

Het patroon is letterlijk overgenomen uit de Beatrijs Haken en Breien van april 1951.
Goed gecontroleerd op tikfouten (mocht je iets tegenkomen laat het me weten) Let op de door mij dik gedrukte tekst onder de 20 nld. patroonsteek!

Origineel Kindertruitje 
voor de leeftijd 3/4 jaar.

Benodigdheden: ongeveer 100 gram dunne grijze en 25 gram rode wol; 4 rode knoopjes. Breinaalden no. 2
Werkbeschrijving voor de leeftijd van 3-4 jaar, wanneer de stekenverhouding 35 st. op 10 cm bedraagt.

RUG. Opzetten 90 st. en 4 cm 2 r. 2 av. breien. Dan over alle st. verdeeld meerderen tot 102 st. en als volgt verder breien:
1e nld: 12 r., * 3 av., 12 r. en vanaf * af herhalen
2e nld: recht boven recht en av. boven av.
3e nld: 12 av., * 3 r., 12 av. en vanaf * af herhalen
4e nld: recht boven recht en av. boven av.
Deze vier nld steeds herhalen. Bij een totale hoogte van 18 cm aan beide kanten 10 st. er bij opzetten en als volgt verder gaan. (wanneer de draad van de nieuwe kleur aan de verkeerde kant zit deze afbreken)
1e nld: met rood 7 r., * 3 st. av. afhalen (draad achter het werk houden), 12 r en van * af herhalen, eindigen met 7 r. i.p.v. 12 r.
2e nld: met rood 7 r., * 3 st. av, 12 r en van * af herhalen, eindigen met 7 r. i.p.v. 12 r.
3e nld: met rood, 7 av., * 3 r, 12 av. en van * af herhalen, eindigen met 7 av. i.p.v. 12 av.
4e nld: met grijs av.
5e nld: met grijs, 7 r. *3 av., 12 r. en van * af herhalen, eindigen met 7 recht.
6e nld: met grijs, recht boven recht en av. boven av.
7e nld: met grijs, 7 av., * 3 r., 12 av. en van * af herhalen, eindigen met 7 av.
8e nld: met grijs, recht boven recht en av. boven av.


9e nld: met grijs, 7 r., * 3 av., 12 r. en van * af herhalen, eindigen met 7 recht
10e nld: met rood, 7 av., * 3 st. av. afhalen (draad aan de voorkant van het werk houden) 12 av. en van * af herhalen, eindigen met 7 av.
11e nld: met grijs,  7 r., *3 av., 12 r en van * af herhalen, eindigen met 7 recht
12e nld: met grijs, 7 r., * 3 av., 12 r en van * af herhalen, eindigen met 7 recht.
13e nld: met grijs, recht boven recht en av. boven av.
14e nld: met grijs, 7 av., * 3 r., 12 av en van * af herhalen, eindigen met 7 recht
15e nld: met rood, 7 r. * 3 st av. afhalen (draad aan de achterkant van het werk houden), 12 r. en van * af herhalen, eindigen met 7 r.
16e nld: met grijs, 7 av., * 3 r., 12 av. en van * af herhalen, eindigen met 7 av.
17e nld: met grijs, 7 av., * 3 r., 12 av. en van * af herhalen, eindigen met 7 av.
18e nld: met grijs, recht boven recht en av. boven av.
19e nld: met grijs, 7 r., * 3 av., 12 r. en van * af herhalen, eindigen met 7 r.
20e nld: met grijs, recht boven recht en av. boven av.
Deze 20 naalden steeds herhalen. In elke 4e nld wordt aan beide kanten steeds 1 steek gemeerderd, zodat dus de eerste en de laatste 7 st. respectievelijk worden: 8 st., 9 st., enzovoort. Wanneer de hoogte van het werk 29 cm bedraagt alle st. luchtig afkanten.
VOORPAND. Dit wordt op dezelfde manier gebreid als de rug, tot een totale hoogte van 24 cm, dan voor de hals de middelste 14 st. afkanten en met de st. aan weerskanten hiervan afzonderlijk verder gaan. Aan de kant van de hals nog eenmaal 3, eenmaal 2 en 8 maal 1 st. afkanten. Wanneer de totale hoogte van het werk 29 cm bedraagt, alle st. ineens afkanten.

AFWERKING. De delen niet persen maar met een vochtige doek behandelen. De schouders op 5 cm na dichtnaaien. Langs de voorhals breiend st. opnemen een veelvoud van 4 plus 2, en 2 cm 2 r.,  2 av. breien, dan een av. naald op de goede kant en weer 2 cm 2 av. 2 r. Daarna de st. luchtig afkanten, waarbij de av. st. av. gebreid worden. Dit boordje op de av. ribbel naar binnen omslaan en luchtig vast zetten met een flanelst. Ook langs de rughals eenzelfde biesje breien. Langs de armsgaten ook breiend st. opnemen (72) en eenzelfde biesje breien. De schoudersplitjes worden omgehaakt met vasten, aan de voorkant 2 maal afgewisseld door 3 lossen, voor de lusjes voor de sluiting. Aan de rugkant worden de knoopjes genaaid. Met rode wol over de drie rechte steken van de smalle strepen mazen, tot aan de rode streep, die over de hele breedte loopt.
3 opmerkingen:

 1. Wat een mode was dat toch. Die jongens met de bandplooibroeken. Wat zullen ze daar nu om lachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je verwent ons weer met pure nostalgie! Ja, als je die mensen nu nog kon terugzien of interviewen :) Het truitje ziet er heel leuk uit, als ik een kleindochter had zou ik weten wat ik zou doen!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, nostalgie! Wat een lieve snoetjes hebben die kinderen... Een strik in je haar; m'n zus had dat vroeger zag ik op foto's... De kindermode uit dit blad herken ik ook wel van haar foto's. Zou het ooit weer "in de mode" raken?

  BeantwoordenVerwijderen