zaterdag 9 november 2013

60-er jaren Noppenmuts en Noppenkraag

Vorige week, op de Kreadoe, heb ik twee dagen een vriendin mogen helpen een stand vol Tilda stoffen en -accessoires te verkopen. Woensdagochtend, in aanloop naar de opening, steeg de spanning.
De meiden op de stand weten dat ik een groot Arne en Carlos fan ben en deze Noorse breihelden kwamen de beurs openen. De stand waar ik klaar stond om een enorme stroom bezoekers te verwelkomen was helemaal achterin vanaf de ingang gezien. Ze wisten me toch over te halen om 10 uur even naar voren te lopen om een glimp van de mannen op te vangen. Helaas...niets kunnen zien van de opening, maar wel de enorme drom mensen die naar binnen kwamen en wilden. De vibratie in de hallen van wat komen ging was geweldig.

Eenmaal terug op mijn plek gewoon lekker aan de slag en wat gebeurt er dan: de signeersessie van Arne en Carlos was óók helemaal achterin en dus vlakbij ons. WOW... werken met uitzicht op mijn helden, fotootje en een (veel te) kort gesprekje. Ik voelde me compleet een puber zó leuk vond ik het.

Verder deze week nog lekker bezig geweest op een fair, georganiseerd door Het Brocantehuisje. Naast het grote aanbod aan brocante boden diverse mensen er hun handgemaakte producten aan. Een leuk concept, een sfeervolle omgeving voor mijn handwerk en babyspullen en ook lekker druk bezocht.

Ik heb naar aanleiding van mijn vorige log inmiddels twee "mutsverzoeken" gekregen.
Marja wil graag het patroon voor de gehaakte 60 er jaren noppenmuts waarvan ik in mijn vorige bericht een foto had geplaatst. Via Facebook kwam de vraag voor het patroon van het gele babymutsje, ook van de foto van vorige keer.
De foto van de baby is een ansichtkaart. Ik heb dus geen patroon van het mutsje. Ik zal tussen de oude patronen zoeken naar iets soortgelijks en dat snel delen.
En voor Marja: hier is'ie hoor! Het patroon van de noppenmuts en de kraag.
Succes met het maken en ik zie graag het resultaat.

Patroon is overgenomen uit de Eva Breit 1961-1962

MUTS EN KRAAG GEHAAKT IN NOPPEN
l = losse, v = vaste, st = stokje
Materiaal: 150 gram dikke wol voor het mutsje en 200 gram dezelfde wol voor de kraag, een haaknaald no. 5 ½ en 8.
Haakpatroon: Haak met een haaknld. no. 8.
Haak een ketting van l. Keer en haak in de 2e l. vanaf de haaknld 1 v. * haal de lus ongeveer 2 cm op, 1 omsl., sla 1 l. over en haal een lus op, ** 1 omsl. , steek in dezelfde steek in en haal een lus op, herhaal van ** nog 2 maal; 1 omsl. en haal deze door 8 lussen van de haaknld., 1 omsl. en haal deze door de overige 2 lussen van de nld. 1 l. 1 steek overslaan en haak in de volgende steek 1 v., herhaal van * af en eindig met 1 v., 1 l. breek de draad af.
2e toer: Hecht de draad aan de rechterkant weer aan en haak 1 v. onder de 1e v. van de vorige toer door, haal de lus hoog op, * 1 omsl., haak een nop vóór de vorige nop en ná de nop de v. haken, haak de noppen als in de 1e toer.
Herhaal steeds de tweede toer.
Mutsje: Haak een ketting van 56 l. en haak hierop 9 toeren in het noppenpatroon (16 cm), elke toer heeft 14 noppen en is ongeveer 52 cm breed. Breek de draad af. Sluit de middenachternaad en haak langs de onderkant met haaknld. no. 5 ½ , 1 toer vasten: dan 1 toer stokjes en eindig met 1 toer vasten.
De bovenkant van de muts met st. sluiten als volgt:
1e toer: haak 28 st., 2e toer: haak 22 st., 3e toer: haak 17 st., 4e toer: haak 11 st.
Haal de draad door de bovenste st. en hecht stevig af.

Kraag: Haak een ketting van 73 l. en haak in het noppenpatroon tot op een hoogte van 16 cm (9 noppentoeren), kraagbreedte 54 cm. Voor de binnenkant van de kraag 4 toeren st. haken, haak langs de smalle zijde eveneens 1 toer st., aan de linkerkant 4 noppen haken als knoopjes en aan de rechterkant op dezelfde hoogte 3 lussen haken. Vul de noppen met een restje vol op en maak de noppen aan de binnenkant dicht.


4 opmerkingen:

  1. Oh, ik had in je plaats willen zijn om arne en carlos te ontmoeten, helemaal geweldig, superleuk! Kbegrijp best dat je je weer puber voelde :-) Je kan je niet inbeelden hoeveel fans ze wel hebben denk ik. Marja kan aan de slag dankzij je patroon!
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prachtig blog ik vondt u via andere bloggers...leuk

    BeantwoordenVerwijderen