zondag 8 december 2013

Kinderponcho uit de 70's

Het voordeel van met meerdere projecten tegelijk bezig zijn is dat er dan, na de chaos, “ineens” meerdere dingen tegelijk af zijn.
Deze week was zo’n week waarin ik me waanzinnig productief voelde (en dat ook eigenlijk wel was!) De kabeltrui voor dochter is afgekomen. Goed gelukt al zeg ik het zelf. In een mooie petrolkleurige tweed en goed passend. Ik gebruikte een combinatie van twee Lana Grossa patronen, één voor de maat en één voor het patroon, en dat pakte gelukkig goed uit. 

Ze deed hem direct aan (compliment 1), haar vriendinnen vonden hem leuk (compliment 2), één van haar vriendinnen wil er ook één (compliment 3) en ook zoon wil wel een trui van z’n moeder! (húh?…oké!… dikgedrukt compliment 4).


Ook eindelijk het met hexagons gehaakte kussen afgemaakt. Dat is zo'n klusje wat bij mij lang blijft slingeren. Steeds een hexagonnetje erbij en maar blijven twijfelen; wordt het een kussen of toch een tas? Of toch een kussen? Daarbij heb ik ook nog een kussen van viltlapjes gemaakt. Heel eenvoudig eigenlijk, maar met een mooi resultaat. Ik heb de lapjes gebruikt uit deze viltbox. Het zijn prachtige kleuren en een mooie dikte vilt. De achterkant heb ik in één kleur gehouden.

Inmiddels loerde er alweer een ander project : een poncho. Je ziet ze overal op straat en op het internet voorbij komen en ik wil er al maanden ook één. Donderdag had ik de wol in huis. En vandaag ben ik, met pennen 7, aan de 10e bol toe. Een beetje gekte is het wel natuurlijk.

In een "Ariadne Breien en Haken" uit de jaren 70 zag ik dit model terug.
"U weet toch dat poncho's weer helemaal terug in de mode zijn?", was het bijschrift toen al!
In welke tijd vóór de jaren 70 waren ze dan eigenlijk ook in de mode? Weet iemand dat? 

En hoe vinden jullie dit modelletje uit dezelfde Ariadne? Een gestreepte jóngensoverall! Zou dat ook ooit weer in de mode komen? Met die lakschoenen erbij?


In het boek "Bezig zijn met haken" uit de jaren 70 vond ik een ponchomodel voor kinderen.

"Vrolijke gestreepte poncho helemaal in stokjes gehaakt. Afgemaakt met een "kraag" en royale franje. De poncho is gemaakt van 2 rechthoekige delen. Het patroon wordt daardoor eenvoudiger. Leeftijd 6 á 8 jaar (8 á 10 jaar, 10 á 12 jaar)."

Hier volgt het patroon.

groeten Marieke

---------------------------------------------

GESTREEPTE PONCHO MET FRANJE

Afmetingen:
Leeftijd 6-8 (8-10, 10-12) jaar.
De poncho is gemaakt in 2 delen, elk stuk is 25 (27,5, 30) cm breed en 50 (52,5, 52,5) cm lang zonder franje.
De cijfers ( ) verwijzen naar de grotere maten.
Proeflapje:
11 st. en 6 toeren zijn 5 cm gehaakt met haaknaald nr. 3,5
Materiaal:
6 bollen wol in hoofdkleur A, 2 bollen in ieder van de contrastkleuren B, C, D en E.
1e helft
Zet in kleur A 55 (60, 65) l. op.
Onderste toer:
1 st. in de 2e l., 1 st., verder st. tot het einde van de toer.
1e toer:
2 l. (deze tellen telkens als 1 st.) toer afmaken in st.
De eerste toer vormt het patroon en wordt steeds herhaald.
Maak nog 1 toer in kleur A, dan 3 toeren in kleur B, vervolgens 3 toeren in kleur C, D en E. Herhaal de kleuren in deze volgorde tot u 20 (21, 21) strepen heeft in totaal, draad afmaken. Haak de andere helft op dezelfde manier.

Afwerking: Pers ieder stuk aan de linkerkant, onder een vochtige doek met een warm strijkijzer. Maak de 2 stukken aan elkaar (zorg dat de strepen precies op elkaar vallen). Naai de beginsteek van de 1e helft aan de linkerkant van de 2e helft 11 strepen. Naai dan de begintoer van de 2e helft tegen de binnenkant van de 1e helft.
Rand langs de hals: Leg de rechterzijde van het werk boven en haak met kleur A langs de hals, maak de laatste stk. met een h.v. vast aan de 1e, werk zo nog 5 toeren v. Minder midden vóór en achter 1 stk. in iedere toer als volgt: (steek de haaknld in de volgende v., draad omslaan, haal de lus erdoor), 2 keer, sla de draad weer om en haal die door alle lussen tegelijk.
Franje: Afwerking met de franje. Neem stukjes wol van ca. 22 cm, gebruik voor ieder flosje 6 draden, vouw het garen dubbel, steek de haaknaald door de rand en haal de lus erdoor, dan de draden door de lus. Doe dit in ieder 3e gaatje. Franje aantrekken en bijknippen.

4 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige werkstukken heb je afgemaakt zeg!
  En die poncho is natuurlijk helemaal geweldig!
  En dat van die meerdere werkstukken is heel herkenbaar :-)
  Ik ben ook met veel te veel tegelijk bezig.
  Maar het is allemaal zo verleidelijk hé.

  Fijne dag!

  Groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt je aardig uitgeleefd Marieke! Je kussens zijn echt prachtig, mooie kleurtjes! En de patroontjes van de 70's blijven geweldig!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke kussens, wow! En heerlijk dat je trui zo wordt gewaardeerd, maar je wordt wel meteen weer aan het werk gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marieke
  Je kussens zijn echt heel mooi, vooral die je gemaakt hebt van vilt, wat een mooie kleuren
  Hoop dat je een goede en gezellige Kerstmarkt hebt in Lisse

  BeantwoordenVerwijderen