dinsdag 27 mei 2014

Gebreide Kantsjaal uit 1952


Het is alweer even geleden sinds mijn laatste bericht. Opgeslokt door leuke -, noodzakelijke- en minder leuke dingen vloog de tijd voorbij.
Eén van de superleuke dingen was een weekje Berlijn. We hebben de stad met de fiets (her)ontdekt. De laatste keer dat ik er was stond de muur er nog! Het werd dus hoog tijd voor een nieuw bezoek. Onze jongste was er vorig jaar met school en kwam vol enthousiaste verhalen terug. Berlijn is helemaal háár stad. Ze wilde er graag nog een keer terug met ons en dat hebben we in de meivakantie gedaan. Dat ik nu onder de Brandenburger Tor door kon fietsen terwijl ik er toen alleen maar vanaf een plateau vanachter de muur naar kon kijken vond ik, zelfs na zoveel jaren, heel indrukwekkend.
Veel gefietst en gezien die dagen met een dikke 20 graden en toen kwam ik ook nog  deze leuke koffiezaak/handwerkwinkel tegen: Handmade Berlin, Garne & Kaffee.

Bij binnenkomst een uitgebreide koffiebar inclusief de heerlijkste taartjes. Daarachter een handwerkzaak. Dat zijn mijn twee favorieten gewoon in één!! In de hoek van de zaak bij het raam (op de foto met een beetje goede wil nog net zichtbaar) staat een grote zithoek waar een aantal vrouwen heerlijk zaten te kletsen en handwerken met hun “Milch Kaffee’s” op tafel.

Tussen de bedrijven door blijf ik zelf ook flink aan het haken trouwens, zowel voor de zaak als privé. Naast een paar leuke opdrachten via de winkel probeer ik een "African Flower" tas te maken. Het patroon vond ik hier
Inmiddels is het haakwerk af, maar ik struikel nu over de voering. Aan de uitleg ligt het niet, want die is heel uitgebreid, maar ik heb niet zo'n held achter de naaimachine!
Deze onderzetters van BezigBijtje vond ik ook zo leuk, dus ook maar aan begonnen. Prettig klein klusje om mee te nemen in wachtkamers ed.


En dan ben ik ook nog bezig met een super wollen deken in de larkfoot stitch. Een goede uitleg van deze steek vond ik bij Karin aan de Haak. Ik gebruik hiervoor het garen uit de webwinkel:  Harmony "Melbourne". Dit is een 100% wollen garen. Het is geen super zachte wol, dus voor  kleding vind ik het minder geschikt (of het moet een stoer vest worden), maar voor vervilten van tassen en sloffen b.v., of voor zo’n heerlijk deken is het geweldig garen. De kleuren van deze serie garens is ook heel warm. Ik realiseerde me trouwens dat ik steeds zomers met van die enorme wollen dekens op schoot zit. Vorig jaar haakte ik er één van Soedanwol op pen 9! Het wordt hoe dan ook een warme zomer hier!

Deze prachtige kantsjaal uit de jaren 50 staat ook nog op mijn to-do lijstje. Ik heb er een fuchsia roze garen voor gekocht op de breidagen in Amersfoort, maar voorlopig ligt die streng wol/zijde nog in dezelfde tas waarin ik het heb meegekregen.

Komend weekend weer twee dagen  “de Bonestaak on tour”. De Streekmarkt in Wateringen. Het beloofd lekker weer en lekker druk te worden. Mocht je nog niets te doen hebben die Hemelvaartweekend: Wateringen!! 

Een fijn lang Hemelvaartweekend allemaal en hieronder het patroon
van de kantsjaal die ik vond in de Beatrijs Haken en Breien van april 1952.

 


 

4 opmerkingen:

 1. Oohhh, die sjaal lijkt me ook heel mooi! MMmm, even bedenken hoor, of ik er wel tijd voor heb..
  Berlijn klinkt goed, ik ben er nog nooit geweest, het trok me ook niet zo, maar jouw verslag is aantrekkelijk.
  Succes met je deken, dat is een flinke klus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke zaak daar in Berlijn, wat een slimme combinatie om koffieshop en handwerkzaak te combineren! Je hebt er vast heerlijk gezeten en rond gekeken en genoten.
  Wat heb je een hoop leuke handwerken onder handen. De kleuren van de Afrikaanse Flowertas vind ik er mooi, ze doen me een beetje aan aardbeien denken, echt zomers dus en dat past dan wel weer bij Afrika ;-)
  Die sjaal ziet er ook mooi uit en je deken ook, ja, het is wel een warm klusje in de zomer, maar op de regenachtige dagen zoals vandaag is het wel gezellig om zo'n kleed op schoot te hebben. Succes met alles en veel plezier in Wateringen!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn nog eens wat van je te lezen! Het zag er daar supergezellig uit in die zaak in Berlijn, misschien ook een ideetje om hier op te zetten, dat zou succes hebben, handwerken in combinatie met een koffieshop en eventueel workshops, ideaal!!! Je afrikaanse tas, dat komt wel in orde met wat geduld, ook je deken heeft hele mooie kleurtjes. En die kanten sjaal, heeeeeel mooi patroon moet ik zeggen (help ik heb er al zoveel) nog eentje om bij te houden of te maken.
  Grtjes, rita.
  Succes in Wateringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

  BeantwoordenVerwijderen